Om bilder på hemsidan med mera

Jag fick en bunt bilder av Valborg-firandet från Kristina som hon ville ha in på hemsidan, se  Mera valborgbilder 2011.

Så här gjorde jag:

1. Gick igenom fotografierna och valde ut och ordnade om dem och förminskade dem:

Önskad ordning kan man få genom att manipulera filnamnen så att de sorteras rätt.

Förminskningen till maxbredd 750 pixlar gjorde jag med Imagemagick. Det går att använda en mängd olika bildredigeringsprogram för det.

Om bildstorlekar: På vår Joomla-sajt passar det med maxbredd  750  för tvåspaltsidor (se till exempel ”Allmänt”) och maxbredd  500  pixlar för trespaltsidor (se till exempel ”Byggnadsföreningen”; ännu mindre bredd är bäst för förstasidan).

Om Imagemagick: I ett kommandofönster med bilden som ska förminskas skriver man convert originalfil.jpg -resize 750×750 omskaladfil.jpg, där convert är ett av programmen som ingår i Imagemagick-familjen och 750×750 sätter maxgräser för bredd x höjd och här var maxbredden det viktiga. Bildproportionen blir oförändrad.

2. Bilderna ska laddas upp till webbsajten och det är verkligen inte alldeles självklart var man ska placera dem. Katalognamnen är som de är och sättet att ladda upp med publiceringsverktyget är inte så rationellt om man behöver ladda upp många bilder. Exempel på kataloger för bilder och dokument:

images/doku  –  för dokument med underkataloger till BiTÅ, BF, JF och byarna.
images/pdf  –  där jag tidigare lade dokument men inte nu längre
images/stories  –  för bilder med underkataloger:
images/stories/artikelbilder  –  för enstaka bilder till diverse artiklar
images/stories/valborg2011  –  exempel på särskild katalog med många bilder under samma rubrik

Jag gjorde alltså en enkom katalog ”valborg2011” för de 29 bilder som hör dit.

Eftersom uppladdning av 20-talet bilder till en bildartikel som denna blir mycket tidsödande så kopierade jag dem till sin katalog på annat sätt (för att göra så behöver du autentisering, kontakta mig!). Kan göras direkt i en filhanterare, men standardsättet är annars via ”ftp” med till exempel programmet Filezilla.

3. Därefter ska bilderna in i sin artikel, och även detta kan rationaliseras. Om man först lägger in en par bilder och sedan klickar på ”Växla editor” ser man hur HTML-raden för en bild ska se ut.

Sedan tillverkar du en sådan rad för varje bild (med ditt favorittextredigeringsprogram) och klistrar in dem i redigeringsrutan. ”Växla editor” igen, och det är klart! Återstår att skriva bildtexter om så önskas.

Om du har frågor/förslag eller andra funderingar, hör av dig!

P.S. Imagemagick och Filezilla är gratissprogram av mycket hög kvalitet!

Du gillar kanske också...